Detailpagina gezondheidsproblemen

Vergiftiging

Blootstelling aan giftige stoffen al dan niet opzettelijk. Giftige stoffen kunnen via verschillende wegen het lichaam betreden; mond, longen, huid of de ogen. Via huid/ogen zal hoofdzakelijk een lokale reactie optreden.

ACUUT = direct arts bellen ==> respons zo snel mogelijk



  • shockverschijnselen
  • ademhalingsproblemen
  • epileptisch insult
  • slikproblemen

DRINGEND: Bel de verpleegkundige of de arts


  • niet van toepassing

NIET DRINGEND = dezelfde dag of volgende dag consult arts of artsenvisite


  • niet van toepassing

Vragen

  1. Wanneer en welke stof is ingenomen of waaraan is cliënt blootgesteld en hoe en door wie is dit ontdekt?
  2. In welke hoeveelheid, sterkte en concentratie?
  3. Zijn er ziekteverschijnselen: verminderd bewustzijn, ademhalingsproblemen, braken, bleek of klamme huid, epileptisch insult, slikproblemen?
  4. Wat is de bloeddruk, pols en temperatuur?
  5. Heeft cliënt dit eerder gedaan?
  6. Welke medicijnen gebruikt cliënt?

Advies

  1. Raadpleeg Gifwijzer ( ROOD VLAK) en volg de instructies op of bel met Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) 030 274 88 88 en volg aanwijzingen op.
  2. Houdt verpakking, omschrijving of medicatie bij de hand tijdens bellen.
  3. Spoel de huid of ogen langdurig met water als deze met giftige stoffen in aanraking geweest zijn. De ogen blijven daarbij open.
  4. Verwijder besmette kleding tenzij deze vastgeplakt zit aan de huid. Geen interventie nodig bij inname van of blootstelling aan: inkt van balpen, vulpen, viltstift, cosmetica, gum, kaarsen, kleikorrels (plantenbakken), krijt, behanglijm, witte papierlijm, lucifers, schoensmeer, silicagel, stijfsel, waterverf.

Achtergrondinformatie


“Help, mevrouw X heeft zojuist enkele aqua korrels van een plantenbak opgegeten!”

Herkenbaar voor veel specialisten ouderengeneeskunde: een diensttelefoontje over een cliënt op een PG afdeling, die zojuist iets oneetbaars heeft verorberd. Wat nu?

Je kunt snel aan informatie komen op 2 manieren.

1.    Hulplijn Nationaal Vergiftigingen Centrum, 24 uur per dag beschikbaar en met een uitgebreide database. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) geeft informatie en advies aan professionele hulpverleners over de gezondheidseffecten van een mogelijke vergiftiging bij mensen en dieren.

Daarbij kan het om individuele patiënten gaan of om een ongeval of calamiteit waarbij meerdere personen betrokken zijn. Trends in de aard en ontwikkeling van acute vergiftigingen worden gesignaleerd. Daarnaast doet het NVIC uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van stoffen in het menselijk lichaam.

Het NVIC is dag en nacht, zowel telefonisch als via internet, bereikbaar. Het NVIC is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). U vindt meer informatie over het NVIC op www.umcutrecht.nl/nvic

Het NVIC is voor professionele hulpverleners telefonisch bereikbaar (030-274 8888) of via de website www.vergiftigingen.info 

https://www.vergiftigingen.info/stofmonografie_inzien.htm?execution=e1s1

2.    De Gifwijzer app biedt in deze situaties al 25 jaar uitkomst en is er nu ook als handige app voor Android en iOS. De app geeft behandeladviezen bij 252 giftige stoffen en 72 planten en is voor 4,49 euro beschikbaar in de appstores.

Share by: