Brandwonden

Brandwonden
De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloedvaten. Bij een verbranding worden die lagen door chemische stoffen of thermische inwerking, zoals door vuur of heet water beschadigd. Brandwonden zijn méér dan ‘een ongelukje’. Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan en kunnen blijvende schade veroorzaken. De diepte van de brandwond hangt af van de temperatuur, de inwerkingstijd van de hitte op de huid en de oorzaak van de verbranding (bijvoorbeeld hete vloeistof of vuur). Al boven een temperatuur van ongeveer 40° Celsius beschadigt de huid. Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit, gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde kritische temperatuur. De regel van 9 is een goede manier om te meten hoeveel procent van het oppervlak van het lichaam verbrand is. Hierbij staat ieder lichaamsdeel voor 9% of een meervoud daarvan behalve het geslachtsdeel.Omdat het lastig kan zijn het oppervlak te berekenen als delen van lichaamsdelen verbrand zijn kun je ook meten met de hand van het slachtoffer. De oppervlakte van de hand met gesloten vingers staat daarbij voor 1%. Het is belangrijk om te weten hoeveel procent van het lichaam ongeveer verbrand is omdat dit gevraagd zal worden bij het bellen van 112.

Sluiten

Brandwonden kunnen veroorzaakt worden door chemische, thermische, mechanische of elektrische agentia. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 1e, 2e, 3e en 4e graads.
1e graads: alleen bovenste laag van de huid is verbrand en rood.
2e graads: ondiepe: bovenste laag huid is verbrand en egaal rozerood met blaar. Diepe: kleur huid is deel rood, deels verkleurd. Diepere huidstructuur intact.
3e graads: huid is gevoelloos, stug, leerachtig. Kleur wit, beige bruin, pijnlijke randen.
4e graads: huid is gedeeltelijk zwart, verkoold en gevoelloos. Urgentie wordt bepaald door oorzaak, oppervlakte van verbranding (regel van 9) en graad van verbranding.

 • shockverschijnselen– zie shock
 • oppervlakte verbrande huid > 10 %
 • inhalatietrauma: verbranding aan neus, mond, keel, luchtpijp en longen
 • verbranding in of rond oog, oor, gezicht of perineum
 • verbranding door elektriciteit
 • chemische verbranding
 • blaren groter dan muntstuk van 2 euro
 • eerstegraads zonverbranding

Vragen

 1. Wat is de oorzaak van de brandwond?
 2. Hoe groot is het verbrandde oppervlak? (regel van 9 toepassen)
 3. Welk lichaamsdeel is aangedaan?
 4. Welke verbrandingsgraad?
 5. Wat is bloeddruk, pols en temperatuur? (indien mogelijk)

Advies

Eerste hulp:

 1. Minimaal 10 minuten koelen met lauw stromend leidingwater.
 2. Bij chemische verbranding 45 minuten!
 3. Geen kleding verwijderen tenzij deze loszit. Indien van toepassing: snel incontinentiemateriaal verwijderen (zuigt zich vol met hete vloeistof).
 4. Blaren intact laten, geen zalf smeren bij beoordeling ziekenhuis.
 5. Verbrand lichaamsdeel hoog leggen tegen oedeemvorming.
 6. Cliënt beschermen tegen afkoeling.
 7. Wonden steriel afdekken.
 8. Overleg arts over verdere behandeling en pijnstilling en indien van toepassing tetanusprofylaxe bij 2e en 3e graads brandwonden.

Regel van 9: Advies wondbehandeling:

 • 1e graad brandwond: huidcrème en paracetamol.
 • 2e graads brandwond intacte blaar: blaar puncteren, vetgaasverband, na 5 dagen blaar verwijderen.
 • 2e graads brandwond met kapotte blaar hydrocolloïd of folie, dagelijks of om de dag, afhankelijk van de vochtproductie vervangen.
 • Overige 2e graads brandwonden: antibacteriële crème of zalf.

Achtergrondinformatie

© 2021 Archipel Zorggroep (Verpleegkundige Triage) - Forever happy online with a GraagGoedOnline.nl cloud website or webshop - Sitemap